fbpx
Пон. - Пет. 09:00 - 17:00

Събота и Неделя - ЗАТВОРЕНО

+359 888 584 454

office@unipharma.org

ул. Хан Тервел 7

гр. София, България

 

Всичко за депресията – симптоми, видове и лечение

всичко за депресията, видове, лечение, симптоми

Всичко за депресията – симптоми, видове и лечение

Какво представлява депресията?

Депресията е често срещано и сериозно състояние на психиката и нерядко се развива успоредно с тревожност. Тя влияе негативно върху това как се чувствате, мислите и действате. За щастие депресията е лечима. 

Депресията причинява чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейности, които някога са ви харесвали. Това може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността ви да функционирате на работа и у дома.

Депресията може да бъде лека и краткотрайна или тежка и продължителна. Някои хора са засегнати от депресия само веднъж, докато други могат да я изпитат многократно.

Депресията не е преходно, нормално състояние на ума. Да си депресиран не е проява на слабост, и не се лекува като болният „се вземе в ръце“ и реши да се успокои и оправи.

Депресията може да доведе до тежки последици, но това е предотвратимо, когато се осигури подходяща подкрепа. Важно е да знаете, че може да се направи много, за да се помогне на хора, които страдат от депресия.

 

Видове депресия

Депресията може да се прояви по много и различни начини и форми. Формата на депресията може да се определи спрямо нейната тежест – лека, умерена или тежка. Също така, е възможно да се определи и класифицира спрямо симптоматика, причини, продължителност и други. Тук ще разгледаме някои нейни разновидности.

 

Лека и умерена форма на депресия

Леката и умерена форми на депресията са и най-често срещаните. Те са нещо повече от просто чувство на тъга. Симптомите на лека депресия пречат на ежедневния ви живот и влияят негативно на чувството ви за щастие и мотивация. Тези симптоми се усилват при умерена депресия и могат да доведат до по-ниска увереност и самочувствие.

 

Тежка форма на депресия или клинична депресия

Тежката депресия , още известно като тежко депресивно разстройство, се среща значително по-рядко от леката или умерената форма. Симптомите ѝ са много по-сериозни и ако не се лекува, най-често трае около половин година.

 

Депресивен епизод

Най-често срещаната форма на депресия започва бързо и може да продължи между няколко седмици и месеци. За да се определи като истински депресивен епизод, трябва да се проявят някои от симптомите на депресията за поне две седмици.  Една трета от хората преминават през само един депресивен епизод през живота си, но при други тежката депресия може да се повтори много пъти. Важно е да се обърне внимание на депресията, за да не се стигне до повторни епизоди в бъдеще и в най-тежките случаи – до инвалидизация. Лечението на депресията включва основно психотерапия и е специфично спрямо отделния човек.

 

Рецидивиращо депресивно разстройство

Рецидивиращото депресивно разстройство, което се нарича също и рекурентно депресивно разстройство, е едно от афективните разстройства на настроението. Хората, които страдат от депресия, имат склонност към повтарящи се епизоди на това състояние. Рецидивиращото депресивно разстройство може да доведе до намалена имунна защита на тялото, миокарден инфаркт и инсулт.

Симптомите на рецидивиращото депресивно разстройство са подобни на тези на депресията – нереална тревожност, самокритичност, отчаяние, липса на интерес към живота и други. Ефективен начин за намаляване на рецидивиращите епизоди е психотерапията в комбинация с медикаментозно лечение.

 

Дистимия

Дистимията е хронично депресивно разстройство, което се характеризира с по-леката форма на депресивната симптоматика. Симптомите могат да бъдат промяна в храненето, безсъние, общо изтощение и неудовлетворение, ниска самооценка, липса на енергия и др. Разстройството може да продължи около две години и обикновено започващо около юношеска възраст. Когато към дистимията има пристъпи на тежка депресия, говорим за двойна депресия. Стресът и силно негативната среда, са важен отключващ фактор за появата на дистимия и оттеглянето на личността от света. Нужни са терапевтични мерки за овладяване на дистимията.

 

Биполярно афективно разстройство или Маниакална Депресия

Биполярното афективно разстройство е психично заболяване от групата на афективните разстройства, характеризиращо се с честа смяна на настроенията – от еуфорични до депресивни. Дели се на два подтипа. При биполярно разстройство тип 1 са налице силно изразени и депресивни и манийни епизоди, докато при подтип 2 манийните епизоди са по-малко изразени, наречени хипомания и при наличие и на депресивни епизоди, говорим за биполярно разстройство от тип 2. Хипоманичните епизоди не водят до големи проблеми в обществен и личен план. Депресивните епизоди при този вид заболяване са често дълбокото отчаяние, апатия, прекомерна емоционалност, раздразнителност, мрачно настроение и други. Провежда се медикаментозна терапия с придружаваща психотерапевтична.

 

Психотична депресия

Психотичната депресия е тежка форма на депресия, при която депресираният човек прекъсва реалността. Те могат да имат заблуди, халюцинации или смущения в мисълта. Някои хора с психотична депресия също са параноични и имат проблеми с управлението на гнева. Причините за психотична депресия все още не са известни, но се смята, че генетиката, околната среда и химическите промени в мозъка могат да играят роля в развитието на това заболяване. Лечението на психотичната депресия включва психотерапия, медикаментозна терапия или комбинация от двете. При тежки случаи може да е необходима хоспитализация.

 

Атипична депресия

Атипичната депресия е подкатегория на тежката депресия. Трудно се диагностицира, защото нейните симптоми могат да бъдат подобни на състояния като проста умора, стрес или дори метаболитни нарушения. Симптомите на атипичната депресия включват тежест в крайниците, промени в апетита, прекомерна умора, прекомерен сън, чувствителност към отхвърляне, тъга и раздразнителност. Лечението на атипичната депресия включва психотерапия, медикаментозна терапия или комбинация от двете.

 

Сезонна депресия

Сезонната депресия е форма на клинична депресия, която обикновено започва през есента и продължава през зимата, през останалата част човек е в добро психично състояние. Характеризира се с депресивни симптоми, които се проявяват в социална изолация, повишен апетит и нужда от повече сън. Симптомите на сезонната депресия могат да включват тъга, безнадеждност, раздразнителност, липса на енергия, загуба на интерес към обичайните занимания, трудности с концентрацията, увеличен апетит и тегло, увеличена нужда от сън и трудности със заспиването. Позната е също като сезонно афективно разстройство. Макар тази теория да е оспорвана, има хипотези че сезонната депресия може да се повлиява добре от светлинна терапия.

 

Маскирана депресия

Маскираната депресия е форма на депресия, при която основните симптоми на депресивно състояние са “прикрити” при симптомите на соматични или неврологични заболявания. Това е едно от хроничните заболявания, които не е лесно да се открие дори и от опитни специалисти. Маскираната депресия много често се диагностицира погрешно и идентифицирането и става посредством подробна клинична преценка.  Маски, които крият депресията, могат да бъдат физически симптоми, като болки в гърба, мускулни болки, главоболие и други.

 

Униполярна депресия

Терминът “униполярен” означава, че тази форма на депресия не преминава през други ментални състояния, като мания, както, биполярните състояния, които предизвикват периоди на депресия и мания. Симптомите на униполярната депресия включват ниско, тъжно или безнадеждно настроение, липса на интерес или удоволствие от дейности, промени в апетита или теглото, промени в съня, умора, затруднения при концентрация, чувства на безполезност или вина и мисли за смърт или самоубийство. Лечението на униполярната депресия може да включва лекарства, психотерапия или комбинация от двете.  Може да се появява във всички възрастови групи, но особено в зряла възраст. Понякога възниква спонтанно, а в други случаи като отклик от конкретно травмиращо или стресово събитие. 

 

Ендогенна депресия

Депресиите могат да бъдат реактивни или ендогенни. Реактивната депресия е свързана с някакво негативно външно събитие, докато ендогенната депресия се дължи на вътрешни нарушения, като недостатък на определени хормони като серотонин, норадреналин и допамин. Когато в организма има недостатъчно количество на тези хормони, човекът може да изпадне в чувство на безпомощност и безсмисленост, апатия и лошо настроение, дори в периоди, в които липсват реални причини за това. В този случай лечението става медикаментозно и много по-бавно, като се препоръчва и психотерапия.

 

Реактивна депресия

Реактивната депресия ,наричана още ситуационна депресия, е състояние, което е отклик на някои стресогенни условия и събития, като загуба и смърт, уволнение от работа, развод, раздяла и други. Обикновено човек се съвзема от такива събития с течение на времето или до няколко месеца, но при реактивната депресия има комбинация от тревожност и раздразнителност, тъга и гняв, изблици на плач и чувство на безпомощност, злоупотреба със субстанции, загуба на сън, сърцебиене, главоболие и други. Ако симптомите се наблюдават  в продължителен период от време, може да се наложи временна употреба на медикаменти, които да предотвратят рисково поведение у страдащия. Прогнозите за справяне със реактивната депресия обикновено са добри. Нужна е подкрепа от семейство и близки, комуникация, релаксация или извършване на дейност и постепенна адаптация и приемане на случилото се.

 

Признаци и симптоми на депресията

Обичайните признаци и симптоми на депресията са:

  • постоянно чувство на тъга, безпокойство или празнота;
  • загуба на интерес към дейности, към които някога са сте имали интерес
  • ниско ниво на енергия; необичайна умора;
  • загуба на апетит съпроводено със загуба на тегло или преяждане съпроводено с  наддаване на тегло;
  • проблеми със съня като безсъние, нетипично ранно сутрешно събуждане или прекомерен сън;
  • трудности при изразяване на емоции;
  • чувство на безнадеждност, песимизъм, вина, безполезност или безпомощност;
  • отдръпване от социалната среда;
  • Трудности при концентрация, вземане на решения и с паметта;
  • необичайна раздразнителност или безпокойство;
  • Продължителни физически проблеми като главоболие, храносмилателни разстройства или хронична болка, които не се повлияват от лечение;
  • мисли за самонараняване самоубийство, опити за самоубийство;

Депресията е свързана с проблеми с близки и приятели и семейството и в работата или училището.

Някои симптоми се срещат по-често при деца като поведенчески проблеми, други при младежи – възбуда и раздразнителност, а трети сред по-възрастните хора – отдръпване, апатия и налудни идеи. 

 

Физически симптоми на депресия

Депресивните разстройства не са само психични разстройства, те включват и биологични процеси. Физическите симптоми при депресивните разстройства са много чести.

Типични физически симптоми на депресия са:

  • Вътрешен дискомфорт и напрежение
  • Намален апетит и загуба на тегло
  • Стомашно-чревни оплаквания
  • Коремна болка
  • Загуба на сексуален интерес / либидо
  • Главоболие
  • Замайване/световъртеж
  • Болки в гърба
  • Проблеми с дишането
  • Проблеми със сърцето

Тези физически симптоми са по-лесно забележими, но не се свързват веднага с депресията. Някои физически проблеми като например болките в гърба могат да се усещат по-силно по време на депресивната фаза, което може да затрудни диагностицирането.

Когато страдащите от депресия се консултират с общопрактикуващ лекар, те най-често се оплакват от физически симптоми. Това прави диагностицирането на скритата депресия за особено трудно от тези специалисти. За това е добра практика да получите и второ мнение.

Симптомите на тревожност също са много често срещани при депресията и много от тях също са физически в своята същност, например – стягане в гърдите, задух, гадене и световъртеж.

 

Лечение на депресия

Как се лекува депресията?

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства, което може да бъде успешно лекувано. В крайна сметка, между 80% и 90% от пациентите с депресия реагират добре на лечението и почти всички получават някакво облекчение на симптомите.

Преди да се постави диагноза или да се определи лечение, медицинският специалист извършва задълбочена диагностична оценка, която включва интервю и физически преглед. Понякога може да се изисква кръвен тест, за да се изключи медицинско състояние като проблем с щитовидната жлеза или дефицит на витамин, които могат да доведат до подобни на депресия симптоми. Оценката ще помогне да се идентифицират специфичните симптоми и да се проучат медицинската и фамилната история, както и културните и околните фактори, за да се постави диагноза и да се планира подходящ курс на лечение.

 

Лекарства

Химическите процеси в мозъка могат да повлияят на депресията и лечението ѝ, което често е причина за предписване на антидепресанти. Антидепресантите не са успокоителни и не водят до пристрастяване и обикновено нямат стимулиращ ефект върху хората без депресия. Понякога антидепресантите могат да доведат до подобрение още по време на първата или втората седмица от започването им, но обикновено са нужни няколко месеца, за да може да се видят пълните им ползи. Психиатрите често препоръчват на пациентите си да приемат тези лекарства поне шест месеца след подобряване. Възможно е и дългосрочно използване на тези медикаменти, често в по-малки дози, за да се намали риска от бъдещи депресивни епизоди при хора с по-висок риск от такива.

 

Психотерапия

Психотерапията често се използва като самостоятелно за лечение на лека депресия. При умерена и тежка депресия, психотерапията обикновено се използва паралелно с антидепресанти. Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е ефективна форма на психотерапия при лечение на депресия. CBT помага на човек да разпознае изкривено/негативно мислене като се стреми да го промени мисленето и поведението на човека.

Психотерапията може да включва само индивидуална или групова. Например семейната терапия или терапията за двойки може да помогне при проблеми със взаимоотношенията между индивидите. Груповата терапия обединява хора, които имат сходни проблеми в подкрепяща среда и може да им помогне да се научат един от друг.

Продължителността на психотерапията зависи от тежестта на депресията и може да отнеме от няколко седмици до много повече. В много случаи значително подобрение може да се очаква след 10 до 15 сесии.

 

Електроконвулсивна терапия (ЕКТ)

ЕКТ е медицинско лечение, което се фокусира върху пациенти с тежка форма на депресия, които не са могли да се повлияят от друга терапия. Електроконвулсивна терапия включва кратка електрическа стимулация на мозъка, докато пациентът е под упойка. Един пациент обикновено минава през тази процедура два до три пъти седмично за общо шест до 12 лечения. Извършва се от екип от обучени медицински специалисти, които включват психиатър, анестезиолог и медицинска сестра. Електроконвулсивна терапия се използва от 40-те години на миналия век и е доста изследвана и призната терапия.

 

Самопомощ и справяне

Депресията е сериозно заболяване, което може да се лекува с помощта на медикаменти и терапия. Въпреки това, има някои не-медикаментозни методи, които могат да помогнат на хората да се справят с депресията. Някои от тези методи включват изграждане на рутина, поставяне на цели, физически упражнения, медитация и други. Важно е да се отбележи, че тези методи не заменят медикаментите и терапията, а са допълнение към тях. Ако се чувствате депресивни, е важно да потърсите помощ от медицински специалист.

 

Заключение

Депресията е сложно психично заболяване, което засяга множество хора по света и може да доведе до сериозни затруднения в ежедневието. Научните изследвания продължават да разкриват нови аспекти на депресията, като биологични, психологически и социални фактори, които допринасят за развитието и поддържането на това състояние.

Важно е да се осъзнае, че депресията е лечимо заболяване и че е съществено да се потърси професионална помощ при първите признаци на проблема. Комбинацията от медикаментозно лечение, психотерапия, изменения в начина на живот и социална подкрепа може да даде на хората с депресия възможност да се върнат към нормален и продуктивен живот.

Същевременно, обществото трябва да продължи да разрушава стигмата, свързана с психичното здраве, като подкрепя образованието и осведомеността за депресията и нейните последствия. Това ще помогне на хората да разберат и да приемат депресията като сериозен проблем и да се обръщат за помощ, когато е необходимо. В крайна сметка, взаимоподкрепата и солидарността са от съществено значение за постигане на успех в борбата с депресията и създаване на по-светло бъдеще за всички засегнати от това заболяване.

Източници:

https://www.unicef.org/parenting/mental-health/what-is-depression

https://ifightdepression.com/bg/za-vsichki/priznaci-i-simptomi